Меню Затваряне

The Perfect SOHO router – Част 1

Е да започваме с първата част.

Идеята

От известно време си мисля за тази серия от статии. Темата със SOHO рутерите е интересна от много гледни точки. От една страна това трябва да са евтини машини. От друга трябва да са достатъчно ефективни за да вършат работата. И може би последната гледна точка е че никъде няма описано подобно нещо. И вече наистина последно – просто ми е приятно да го напиша.

Нужни услуги

Тук трябва да се вложи най много мисъл. Трябва да се определи точно какви услуги ще се изпълняват на нашият рутер. Абсолютният минимум е рутиране/маскиране и SSH. Реално това е напълно достатъчно но и леко неудобно. Моят минимум е следният:

  • Рутиране/маскиране/НАТ – без него няма смисъл от рутер
  • SSH – за мениджмънт от конзола
  • Кеширащ DNS – за наша собствена фалшива зона, скорост и частична независимост от нашия доставчик
  • DHCP сървър който да ни настройва мрежата автоматично
  • Минималистична web базирана система за наблюдение, статистики и елементарни проверки

Като цяло това е един добър комплект услуги които предоставят удобство на работа и изискват минимална поддръжка. Лично аз предпочитам допълнително да имам следните допълнителни услуги:

  • Самба – за да укротя малко windows машините в мрежата. Предоставя MasterBrowser и WINS
  • NTP сървър – предоставя точно време
  • FTP сървър – за да мога отдалечено да си качвам дреболии

Размисли

Така вече сме избрали услугите, остана изборът на дистрибуция. Лично аз предпочитам дебиан и на него ще реализирам целият проект. Всеки е свободен да избере каквото иска, и най-вече това което му е удобно. Трябва от рано да се помисли за това как ще се проверява сигурността, кой ще има право на достъп до машината, дали ще се ползват квоти/ограничения във времето. Какъв тип маскиране ще се ползва и още дреболии. Повечето от тези въпроси изникват в процеса на работа, така че моля първо прочетете цялата серия и тогава започнете работа.

Общи насоки

Това не е елементарен проект. Предполага се че имате прилична представа какво точно се опитвате да постигнете. Всяка грешка допусната по време на инсталацията може наистина да ви ухапе след време. Така че мислете навреме и по няколко пъти.

Серията продължава >>>

Вашият коментар