Меню Затваряне

500 Server Error

Най-често срещаните причини, поради които можете да получите 500 Server Error:

• Неправилни права на вашите файлове/директории

Това е най-често срещаната причина за 500 Server Error. Моля, проверете дали вашите файлове са с права за достъп 666 или 777. Също така проверете дали директорията, в която се намират скриптовете, не е с такива права.
На нашите сървъри не е необходимо да задавате права за писане за всички (world-writable). Нашите сървъри използват SuExec, който позволява вашите скриптове да се изпълняват с привилегиите на вашия хостинг потребител (т.е собственика на файловете). Също така права 666 и 777 се считат за изключително несигурни, тъй като позволяват на всеки потребител на сървъра да променя тези файлове. Ако упътването на вашия софтуер ви съветва да използвате права 777 за някои файлове или директории, използвайте 775 и вашият софтуер ще работи безпроблемно.

Когато желаете определен скрипт да може бъде изпълняван от потребителите на вашия сайт, то задължително неговите права за достъп трябва да започват или с 07 (т.е. -rwx) или с 05 (т.е. -r-x), пример: 0775 (т.е. -rwxrwxr-x), 0755 (т.е. -rwxr-xr-x), 0750 (т.е. -rwxr-x–), 0700 (т.е. -rwx––) и т.н. Това ще позволи той да бъде изпълняван от вашия потребител, респективно уеб сървъра Apache, а липсата на тези права ще доведе до 500 Server Error.


• Невалидни или грешни команди в .htaccess

Ако изведнъж сте започнали да получавате 500 Server Error, може би е заради това, че сте променили нещо по ваш .htaccess файл.
500 Server Error се появява често, когато се опитвате да използвате php_flag инструкции. Тъй като PHP работи на нашите сървъри като CGI, а не като Apache модул, не е възможно да използвате php_flag инструкции за промяна на PHP настройките. За тази цел е нужно да създадете php.ini файл.

• Използване на Windows EOL (end-of-lines) символи

Този проблем може да се появи, когато сте използвали текстов редактор като Notepad или Wordpad. Добавяйки нов ред, текстовите редактори са вмъкнали EOL символи на Microsoft Windows, които се различават от UNIX символите на операционната система Linux, която използваме на нашите сървъри.
За да отстраните този проблем, отворете файла чрез секцията Файлове във вашия хостинг Контрол панел и без да го модифицирате, натиснете бутона „Запази и излез“. Така Windows EOL символите ще бъдат подменени с UNIX EOL  и вашият скрипт ще може да бъде изпълнен без 500 Server Error. Съветваме ви вместо Notepad или Wordpad да използвате някой от следните безплатни текстови редактори, които позволяват да укажете кои EOL символи да бъдат използвани:
– PSPad (www.pspad.com)
– Notepad++ (http://notepad-plus.sourceforge.net/bg/site.htm)

Вашият коментар